kausprakblogg.blogg.se

Examinerande uppgift - språkhistoria

Publicerad 2016-06-07 21:06:00 i Examinationsuppgift,

Examinerande uppgift – språkhistoria Svenska 3

Uppgift:

Du ska med hjälp av dina klasskamrater göra en kort faktabok som handlar om språkhistoria. Faktaboken ska bestå av ca. 10 sidor, samt innehållsförteckning och källförteckning.

Tillvägagångssätt:

Leta upp fakta som DU tycker är viktig att ha med. Använd er av den litteraturen vi har använt oss av på lektionspassen. Vill ni använda er av internet så är det okej. Men då ska korrekta källor vara med samt datum då du läste informationen. 

Grupper och tid:

Ni ska vara 4 – 5 personer i varje grupp. Ni kommer få 3 lektionstimmar att leta material samt 3 lektionstimmar att sammanställa det ni har hittat som ni finner är viktigt. När ni blivit färdiga med er faktabok ska ni dela ut ett ex till varje grupp så de andra får ta del av det ni har hittat som de andra grupperna kanske inte har tänkt på.

 

Syftet med uppgiften:

-          Uppgiften ska ge eleven förutsättningar att utveckla:

Kunskaper om språkförhållanden i Sverige och övriga Norden samt det svenska språkets ursprung. Förmåga att reflektera över olika former av språklig variation.

Eleven ska med detta moment få träna och få förståelse för:

·         Viktiga generella drag som rör disposition, språk och stil i texter av vetenskaplig karaktär.

·         Läsning av och arbete med texter, vilket inkluderar strukturering, sovring, sammanställning, sammanfattning och källkritisk granskning.

·         Skriftlig framställning som anknyter till den vetenskapliga texttypen och som behandlar någon aspekt av svenskämnet

(skolverket.se)

 

 

 

 

 

Du bedöms efter följande:

Betyget E

Betyget C

Betyget A

Elever kan med viss säkerhet samla, sovra och sammanställa stora mängder information från olika källor och kan med utgångspunkt från detta skriva texter av vetenskaplig karaktär och andra texter. Texterna är sammanhängande och har tydligt urskiljbar disposition. Texterna är dessutom till viss del anpassade till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Eleven kan värdera och granska källor kritiskt, tillämpa regler för citat- och referatteknik samt i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet. Eleverna behandlar källorna på ett rimligt sätt och drar relevanta slutsatser utifrån källmaterialet. Språket är varierat och innehåller goda formuleringar.

Elever kan med viss säkerhet samla, sovra och sammanställa stora mängder information från olika källor och kan med utgångspunkt från detta skriva texter av vetenskaplig karaktär och andra texter. Texterna är sammanhängande och väldisponerade. Texterna är anpassade till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Eleven kan värdera och granska källor kritiskt, tillämpa regler för citat- och referatteknik samt i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet. Eleverna behandlar källorna på ett rimligt sätt och drar relevanta slutsatser utifrån källmaterialet. Språket är klart och varierat samt innehåller goda formuleringar.

Elever kan med säkerhet samla, sovra och sammanställa stora mängder information från olika källor och skriver med utgångspunkt från detta texter av vetenskaplig karaktär och andra texter. Texterna är sammanhängande och väldisponerade. Texterna är dessutom väl anpassade till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Eleven kan värdera och granska källor kritiskt, tillämpa regler för citat- och referatteknik samt i huvudsak följa skriftspråkets normer för språkriktighet. Eleverna behandlar källorna på ett skickligt sätt och drar relevanta slutsatser utifrån källmaterialet. Språket är träffsäkert, klart,varierat och över lag välformulerat.

 

 Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela